torsdag 6 oktober 2011

Baltimore

Har just betat av den amerikanska tv-serien The Wire. Liksom i stort sett alla som sett den (inklusive Barack Obama) tycker även jag att den är lysande.

The Wire utspelar sig i östkuststaden Baltimore, mellan Washington DC och New York.

Ett fenomen som uppstår när en verklig geografisk plats nämns i tv är att jag klickar i gång Google Earth-appen i mobilen och letar mig fram till densamma och slår på gatvyn. De flesta större kända städer i världen har haft besök av googlebilen med sin fiskögekamera på taket.

En virtuell rundtur i Baltimore fick mig att häpna. Nog för att man sett förfallna hus i i-länder, till och med i Stockholm, men kvarter efter kvarter i miljonstden Baltimore ser ta mej fan ut som Mogadishu. Du hittar otroligt många fastigeter i samma skick som den i bilden - igenbommade och till salu. I bland måste du leta noga på en gata för att hitta ett hus som ser tjänligt och möjligen bebott ut. I bland både otjänligt och bebott.

Centrum i staden ser visserligen välmående ut, och naturligtvis finns där områden med sagoslottsliknande skrytvillor. Men hur kan det ha spårat ut så fullständigt i vissa stadsdelar?

Kommer inom kort sätta tänderna i säsong två som skildrar stadens hamn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar