onsdag 4 april 2012

Nahwa

Förenade arabemiraten (UAE) och Oman stryrdes fram till sjuttiotalet av britterna. När kolonialmakten åkte hem uppstod en gränssituation som på flera sätt fascinerar gränsnördar. Av de två utkristalliserade länderna utgörs UAE av en samling emirat vars snurriga gränser i sig är en sällsam historia. Oman består av ett rejält stycke land öster om UAE och Saudiarabien. Samhällena i regionen fick vid självständigheten ta ställning till vilket land de ville tillhöra. Precis vid Hormuzsundet valde befolkningen Oman, vilket resulterade i en omansk exklav.

På mer detaljerade kartor framgår det att det mellan denna exklav och stora Oman finns ett område, mitt på UAEsk mark, där man också röstade för omansk tillhörighet. Den mycket lilla enklaven Mahda.

Håll i dig nu. Inuti det 75 kvadratkilometer lilla Mahda ligger Nahwa, en husklunga med 40 byggnader där byborna vid uppdelningen sa "vi ska fan inte tillhöra Oman!" Således uppstod det mycket sällsynta gränsfenomenet counter enclave (har ännu inte sett någon tillfredsställande svensk översättning av begreppet. Dubbelenklav skriver hursomhelst vissa).

Det är inte lätt att hitta reseskildringar från denna raritet, men skribenten och gränsentusiasten Rolf Palmberg har på indiereseguiden Boots'n'all publicerat ett reportage från Nahwa. Här har du det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar