måndag 19 december 2011

Kobra (tv-program, 2007-)

Kobra är svt:s främsta kulturprogram, möjligtvis någonsin. En näve utmärkelser har det ju också fått sen starten nollsju. När Sveriges bästa tidning Sex (intervjutidning utan någon som helst uppenbar röd tråd) gick i graven höll jag på att bryta i hop, men hjärnan bakom blaskan, Ika Johannesson, har nu tjänsten som redaktör för Kobra så alla fantastiska uppslag flyttade bara över från papper till skärm.

Nu är det inte säkert att den geografiintresserade har något alls till över för kultur, och då kultur i statlig television ger associationer till svarta polotröjor och unken finkultur kan det mycket väl vara så att det sitter en hoper geografinördar i landet som inte alls har sett detta program. Tuff skit. Kobra blandar nämligen, som varje kulturprogram med självaktning numera gör, högt och lågt (för övrigt två termer som jag i kultursammanhang har svårt för, men du fattar). I bland undrar man vad inslagen alls har med kultur att göra. Men Kobra är inte bara ett kulturprogram utan ibland även ett första klassens rese-/geografiprogram. De flänger kors och tvärs över jorden och gräver fram saker som ligger utanför den genomsnittlige resereporterns referensramar.

De åker till London och snackar med fotografer som plåtade under upploppen tidigare i vår. I spelstaden Macau rapporterar de inte från de ofattbart vräkiga casinona och hotellen, utan ger sig in bland kulisserna bakom desamma. I Baku, som skall arra Eurovisionsångtävlingen 2012, hänger de med folk som är uppspelta som småbarn, dels över att tävlingen hamnat just där, dels över att Baku har blivit en modern, expansiv stad. De stannar inte där utan hänger även med regimkritiker som driver underjordiska tevekanaler och som lever rätt farligt.

Ovanstående exempel är bara från höstens säsong.

Vill du se prima geogrfiteve kan du inte välja bort Kobra.

Dessutom spelar de galet bra musik.

Gamla program och spellistor hittar du på svt.se.

1 kommentar: