Det finns egentligen endast en plats på jordens landyta som ingen nation överhuvudtaget gör anspråk på. Det är ett 2000 kvadratkilometer stort område på gränsen mellan Egypten och Sudan. Bir Tawil kallas det.
Området skiljer sig inte alls från omgivningen - sterilt, torrt och obebott, så hur kommer det sig att ingen vill ha just Bir Tawil?
Det hänger samman med britterna och deras linjaler.
År 1899 lade kolonisatörernas lantmätare upp sina ritdon på kartan och drog ett spikrakt streck längs med 22:a breddgraden. En utmärkt sträckning för den egyptisk-sudanesiska gränsen! tyckte man. Tre år senare ändrade kolonisatörerna sig. Befolkningen i Halaibtriangeln intill Röda Havet hade nämligen starka band till sudandelen av den brittiska administrationen. Därför knixade man till gränsslutet så att Halaibbefolkningen kom att styras från Khartoum i stället för från Kairo. Ett område - Bir Tawil - hamnade under 22:a breddgraden,
När länderna senare blev självständiga var den strategiskt viktiga Halaibtriangeln hett eftertraktad av både Egypten och Sudan. Egypten menade att 22:a breddgraden-gränsen var den ursprungliga och korrekta. Sudan hävdade naturligtvis att knixvarinten var den rätta. Konsekvensen av ländernas krav blev att Bir Tawil hamnade utanför bägge intresseområden.
Denna låsta och unika situation råder än i dag.
I Bir Tawil finns som sagt ingenting, bortsett från några däckspår som kan beskådas på googlesightseeing.coms satelitfotosida.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar