onsdag 8 augusti 2012

Gagauzien

När vi kartskådare beger oss ut i atlas på jakt efter riktiga rariteter är ofta forna Sovjetunionen att säkert kort. På sina ställen är gränserna så mosaikartade, och folkgrupperna så kringkastade att man verkligen måste kavla upp ärmarna för att försöka få rätsida på begreppen.

Innan man tar sig an den hopplösa kaukasusregionen, eller själva Rysslands inre autonoma och halvautonoma provinser kan man värma upp med Moldavien. Har redan skrivit om det separatistiska Transnistrien, som de jure är en moldavisk provins, de facto sköter sig helt själv

Betydligt mindre väsen av sig gör den lilla republiken Gagauzien, som i form av fyra små plättar ligger utspridd i södra delen av Moldavien. Låt vara att det uppstod någon skärmytsling under nittiotalets första hälft, då republiken kämpade för sin autonomi, men annars går den de flesta förbi. Inget annat land har erkänt Gagauzien, men så länge befolkningen, som är ett kristnat turkfolk, har sin autonomdeal med Moldavien klagar ingen högljutt.

Jordbruksrepublikens största näringar är vin- och solrosoljeproduktion. Huvudstaden heter Comrad och har en befolkning på knappt 25 000.

Ett litet reportage från området hittar du här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar