onsdag 31 augusti 2011

Gränsfeber (bok, 2009)

Rolf Palmberg är en finlandssvensk geografientusiast. Vi i branschen klickar titt som tätt in på hans hemsidor om trepunkter, enklaver och udda gränsdragningar (länkar hittar du på www.vasa.abo.fi/users/rpalmber).

Palmberg är även upphovsman till ett antal böcker. Har just betat av Gränsfeber.

I boken får vi ta del av ett antal trepunktsexpeditioner Palmberg gjort i Europa tillsammans med likasinnade han stött på på nätet.

En trepunkt är en plats där tre (i detta fall) länders gränser strålar samman. Palmberg och hans nyfunna vänner känner en oemotståndlig attraktion gentemot dessa platser, så de åker dit, dansar, i de fall detta är möjligt, en ringdans runt punkten (som ofta utgörs av ett monument) och fotograferar för glatta livet.

Som gränsentusiast förstår jag fullt ut varför man beter sig på detta vis vid denna typ av platser, och köper även att man lägger stora mängder tid och pengar på dylika utflykter. Som utomstående antar jag att detta dokument är fullständigt obegripligt och sövande ointressant. Men som sagt: har man än gång bekänt sig till kartofilin är boken en text man med stor behållning sträckläser.

Något jag saknar är några fler djupare personporträtt. Blått ett par av expeditionens deltagare får berätta om sina tidigare geografiäventyr - och hur intresset väckts. Ett par sådana till hade skänkt lite mer hjärta till verket. Får man önska en sak till hade det varit trevligt om kartritandet överlåtits till en professionell illustratör.

Läs hursomhelst boken och njut av det generösa bildmaterialet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar