tisdag 23 augusti 2011

Taiwans olympiska flagga

Dags för en massiv, internationell idrottstävling: friidrotts-VM i Daegu, Sydkorea. Den typen av evenemang har genom årens lopp gett upphov till en del snurrigheter på flaggfronten.

På trettiotalet insåg Haiti och Lichtenstein efter år av förvirring att de var tvungna att agera. Fram till 1937 var deras flaggor nämligen identiska, vilket på en olympisk idrottsarena visade sig vara synnerligen opraktiskt. Det blev Lichtenstein som till slut frivilligt smyckade sin flagga med en liten krona uppe till vänster.

Kina kan ju som bekant inte leva med att det utanför deras kust finns en ö som kallar sig Republiken Kina, eller Taiwan i dagligt tal. Under sjuttiotalet blev måttet rågat för Kinas mäktiga olympiska kommitté, som slog näven i schweizbaserade internationella olympiska kommittens skrivbord och krävade att Taiwan skulle sluta kalla sig något med "Kina" och byta ut flagga samt nationalsång i framtida tävlingar.

Kina lyckades tydligen skrämma skiten ur IOK som 1979 meddelade Taiwan att Kinas önskemål skulle tillmötesgås. Taiwan (som helst inte vill kalla sig så) blev topp tunnor rasande, viftade med IOK:s stadgar och försökte dra affären till domstom. Vinter- och sommarspelen 1980 bojkottades.

Av någon anledning knöt emellertid Taiwan näven i fickan och svalde sin stolthet. Till 1984 års spel hade de på punkt efter punkt tillmötesgått Kina. Det nya namnet och symbolerna började samtidigt användas i många andra internationella sammanhang. Som VM-tävlingar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar