söndag 20 maj 2012

Game of thrones- kartor

Säga vad man vill om fantasyförfattare, men de vinnlägger sig oftast om att göra en karta över sin hitte på-värld. Det är bra.

Haken är att de går igång på medeltidslayout, och om du  frågar mig så hade inte kartritandet sin storhetstid under denna era.

Har liksom tusen och åter tusen fastnat för den groteskt påkostade HBO-tv-serien Game of thrones, baserad på fantasyförfattaren George RR Martins oavslutade tegelstenssvit. Vinjetten utgörs av en glidflygning över en animerad 3D-karta över världen i vilken handlingen tilldrar sig. Den är oerhört läcker och har troligen kostat lika mycket som en genomsnittlig animerad långfilm att producera.

Naturligtvis har Kartrummet trålat nätet efter den slutgiltiga 2D- Game of thrones- kartan. Kunde direkt konstatera att varken RR, hans förlag eller upphovsmännen bakom tv-serien tagit fram en sådan. Detta faktum har drivit fram en flora av så kallade fan art - kartor. Många är riktigt bra, men på nätet verkar det råda konsensus om att superfanet Mountain Goat överträffat allt annat. På hans sida hittar du inte en, utan flera varianter på den slutgiltiga kartan. Den här är bäst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar