söndag 6 maj 2012

Hans ö

Sen danskarna la vantarna på Grönland har deras herravälde inte alls varit ohotat. Under en kort period på trettiotalet räknade norrmännen östra Grönland som sitt (se tidigare inlägg). Inte ens i dessa dagar får Danmark ha sitt isrike i fred - sedan 1971 har Kanada kommit dragandes med anspråk.

Nu rör det sig inte om hela, eller delar av Grönland, utan om en någon kvadratkilometer kal och steril klippö utanför Grönländska kusten. Den ligger långt norr om bebolighetens gräns. Hans ö kallas den, efter inuiten Hans Henrik (västerlänningarna envisades länge med att hitta på "riktiga" namn till inuiterna). Hans Henrik guidade jänkaren och upptäckaren Charles Francis Hall i trakterna på 1870-talet.

Att två superutvecklade, stabila demokratier plötsligt börjar jiddra om en obebolig klippö i är en av anledningarna till att geografi är så oerhört fängslande.

I detta fall är det emellertid tämligen enkelt att räkna ut orsaken till konflikten. Just det: fossila naturtillgångar. Ländernas regeringar hoppas att det kan finnas olja i området. Hans ö ligger strategiskt belägen mitt i Nares sund som skiljer Grönland från kanadensiska jätteön Ellesmere Island. Havsgränsen mellan länderna var länge odefinierad, men 1971 satte sig parterna och förhandlade fram en sådan. Allt gick som smort tills pennan kom fram till Hans ö, som bägge länder betraktade som sin. Här kunde man inte enas, så gränsen upphörde vid öns södra strand och återupptogs vid den norra.

Sedan dess har såväl forskare, soldater som politiker från bägge länder lite då och då smygrest respektive lands flagga på ön. Varje gång har aktionen bemötts med en protest från motparten.

Får Kartrummet komma med ett tips till Kanada och Danmark så föreslås härmed att de klunsar om saken. Geologer har trots att man letat sen åttiotalet inte hittat något brännbart i underjorden. Samtidigt har de konstaterat att de horder av isberg som årligen väller fram genom det trånga sundet gör Hans ö till en komplett hopplös plats att ha som exploateringsbas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar