onsdag 6 juni 2012

Freds Polarhörna (tv-program)

Öppna kanalen är en intressant tv-företeelse som etablerat sig i de större orterna i landet. Privatpersoner och föreningar köper sin egen tv-tid, slår på kameran och kör. Man kan inte så mycket om tv, men det struntar man i. Sådant tilltalar mig. I musiken värld har stor konst uppstått under liknande förhållanden. På samma sätt har mycket läsvärd text sett dagens ljus.

Guldkorn finns det alltså gott om i amatörsfären, dessvärre är Öppna kanalen befriad från sådana. Till kanalen försvar kan sägas att jag inte spenderat speciellt många timmar, eller snarare minuter, framför den.

Religösa grupper är klart bäst representerad i den sanslöst eklektiska tablån, tex har Romska kristna socialdemokrater köpt sig ett pass. I programmet Stoppa förstörelsen av världen! vankas det terapi med psykoanalytiker. Schackklubben Akrobaten försöker sig på schack-tv.

En annan stor kategori i sändarskaran är gamla gubbar. Du kan tex sjunka ner i tv-soffan med en kall läsk och nypoppade popkorn och njuta av Prostatabröderna. Programmet utgörs av en farbror som pratar. Om prostatan.

Faktum är att jag idag såg ett helt halvtimmesprogram: Freds Polarhörna. En äldre herre vid namn Freds Goldberg snackade gammaldags polarforskning med en "god vän". Bägge lika orutinerade framför kameran. Efter en kvarts intervju visade man en dokumentär från tidigt sextiotal om en norsk antarktisexpedition. Sen var det slut. Måste tillstå att jag som geografintresserad faktiskt hade en del utbyte av programmet.

Ville veta mer om produktionen så jag googlade "Freds polarhörna". Fick tre (!) träffar - samtliga utan meningsfull information.

"Fred Goldberg" genererade betydligt fler träffar, och jag kunde konstatera att upphovsmannen faktiskt är polarforskare vid KTH. Dessutom tillhör han det minimala antal forskare som hävdar att 99,9% av all världens forskare vilseleder oss i klimatfrågan.

Hursomhelst, ska försöka komma i håg hans nästa Öppna kanalen-halvtimma, om en månad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar