söndag 13 mars 2011

Libyens flaggor

Vi som varit intresserade av flaggor sedan barnsben lärde oss mycket tidigt hur Libyens flagga såg ut. Efter de nordiska länderna gick det liksom inte att undgå Nepal och Libyen. Nepal med sin bisarra, spetsiga flagga och Libyen med sin monokroma, gröna.

I skrivande stund skälver det i arabvärlden och rebeller försöker med våld störta diktatorn Khadaffi. Rebellerna syns ofta med en röd-svart-grön flagga med halvmåne och stjärna i det svarta, horisontella mittenfältet. Det skulle vara gamle kung Idris flagga - mannen som 1951 sparkade ut britterna från området. Plockade fram en sextiotalsatlas och hittade mycket riktigt den numera världsbekanta symbolen vid Libyenartikeln (se bild).

Vidare efterforskningar visade att Khadaffi efter maktövertagandet 1969 inte alls använde den gröna flaggan, utan en röd-vit-svart trikolor - en vanlig färgkombination i flera arabländer.

1972 bildade Libyen tillsammans med Egypten och Syrien någon sorts union och de antog gemensam flagga: ovan nämnda trikolor plus en örn. Unionen varade inte speciellt länge - Khadaffi störde sig på Egyptens ledare Sadat, som han ansåg hade en alldeles för mjäkig attityd gentemot Israel. 1977 fick han nog, lämnade unionen och tillkännagav att han skulle fimpa örnflaggan och köra en hardcore-muslimflagga: den berömda helgröna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar