måndag 21 mars 2011

Mayhem i Turkiet

Norska black metal-pionjärerna Mayhems karriär liknar inget annat. Bland utövarna inom hårdrocken är det inte alls ovanligt att flirta med den mörka sidan. Det är djävulen hit och inälvor dit, men det är bara snack och när allt kommer omkring är i stort sett samtliga hårdrockare rätt välanpassade och reko människor.

Mayhem snackade inte. Här går det inte att räkna upp alla stolleprov som försiggick i Mayhem-kretsen, men åren '90-'93 var kulmen med de världsberömda kyrkbränningarna, knivdåd, självmord, mord, mordförsök, hot, hets mot folkgrupp, vapenbrott, griftefridsbrott och svält (!). Det märkliga är att alkohol och droger inte alls hade en central roll dessa herrars verksamhet. Dessutom släppte Mayhem 1994 hårdrocksmilstolpen lp:n De mysteriis dom Sathanas. Vid det laget hade sångaren Dead tagit livet av sig. Basisten Greven hade just dömts till ett 21-årigt fängelsestraff för bla kyrkbränder och mord på gitarristen Euronymous.

Mayhem var mycket sparsamma med liveframträdande, men av någon anledning gav sig ut på en turné i Turkiet 1990. I det senaste numret av den norska musiktidningen Eno finns en artikel om denna märkliga händelse. Basisten, Necrobutcher, som var med på turnén intervjuas. Likaså en turkisk konsertarrangör.

Själv har jag bara tjyvgluttat som hastigast i tidningsaffärn - 99 kr för en tidning är egentligen en bra bit över smärtgränsen - men en reseskildring om ett blindgalet, norskt black metal band på äventyr vid medelhavet är ju faktiskt något man bara måste äga. Så vid nästa löning styr jag kosan mot Press Stop med en hundring i näven!

(På bilden. Fr v: Euronymous, Dead, Hellhammer, Necrobutcher)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar