söndag 24 april 2011

Tjernobyl - dagbok från spökstaden (bok, 2006)

I dagarna är det 25 år sedan det small i Tjernobyl, och ingenting blev sig likt. Eller, det visade sig att det blev sig ganska likt. För ett par månader sedan small det i det japanska kärnkraftverket Fukushima. I skrivande stund är ett stort område evakuerat och ingen vet riktigt hur det sargade verket kommer att bete sig.

Men det är en annan historia.

För fem år sedan, vid tjernobylolyckans 20-årsdag, gav bokförlaget Max Ström ut Elena Filatovas bildreportage i bokform, Tjernobyl - dagbok från spökstaden. Filatova driver hemsidan elenafilatova.com. På denna sida publicerar hon bilder och texter från sina åtskilliga motorcykelresor i den s.k. förbjudna zonen. Hon har tillbringat mycket tid med att dokumentera den hastigt utrymda staden Pripjat, till vilken reportrar från hela världen strömmat i dagarna. Men Filatova beger sig även ut på småvägar i hela regionen och hamnar i diverse småbyar (vissa delvis bebodda) och allehanda övergivna anläggningar. Zonen täcker inte bara ukrainsk mark, utan även vitrysk dito. Hon hojar runt en del på denna sidan gränsen.

Regionen är helt unik, bilderna är makalösa och svåra att ta in. Boken verkar dessvärre vara utgången, men glutta för all del på hemsidan, så här i "tjernobyltider".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar