tisdag 7 juni 2011

Utomsvenskt svenskt, del 2: Oberá

När svenskar på 1800- talet i desperation åkte över "den djävla oceanen" (som Utvandrarna-drängen Arvid kallar Atlanten) hamnade de flesta i Nordamerika. Att några hamnade i Sydamerika är något man sällan hör talas om.

Brasilien var ett budgetalternativ, och av de nordbor som hamnade där var det få som stod ut med klimatet. Man letade sig inåt kontinenten och efter 60-70 mil befann man sig i norra Argentina - i delstaten Misiones som är inkilad mellan Paraguay och Brasilien. Där stod man ut.

De första utvandrarana kom i huvudsak från Sundsvall och Stockholm som de lämnat 1891. 20 år senare fick de sällskap av svartlistade gruvarbetarfamiljer från Kiruna. På platsen där de slog sig ner, Villa Svea, växte en stad fram som så småningom fick namnet Oberá. Staden blev en smältdegel av en mängd, främst europeiska, nationaliteter och i dag bor där runt 55 000 personer.

Några få av svenskättlingarna, de riktigt ålderstigna, pratar fortfarande svenska och diverse stadsdelar och butiker har svenskklingande namn. Hela tre jubileer firar man i år. 120- och 100- årsminnet av de bägge utvandringsvågorna samt 50-årsjubileet av skolan Instituto Carlos Linneo.

En sr-dokumentär om argentinasvenskarna hittar du här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar