måndag 27 juni 2011

Fransk-holländska gränsen

Är man i Sverige är det stört omöjligt att kliva över landets nordöstra gräns och befinna sig i Ryssland. Finland ligger liksom i vägen.

Om man befinner sig i Frankrike och har för avsikt att ta ett steg över gränsen och hamna i Holland får man också problem - man hamnar i Belgien. Detta problem kan emellertid kringås.

Flyg till Karibien.

Öarna i Västindien är en ren pytt i panna av statslösningar. Några är självständiga. Rätt många styrs fortfarande från Europa - britterna och fransmännen hissar flest flaggor. Holländarna har också en del territorium. Det är på den lilla ön Saint Martin/Sint Maarten vårt lilla gränsdilemma får en lösning. Norra delen av ön styrs nämligen av Frankrike, den södra av Holland. Här kan man alltså ta klivet från baguette-land rätt in i tulpan-land. Voila!

Saint Martin/Sint Maarten är den minsta tvånationsön i världen menar turistnäringen på ön. Men då har de glömt Märket - den 3 hektar stora ön/skäret i Östersjön som delas mellan Sverige och Finland.

Märket är obebodd - den fransk-holländska ön har för sin litenhet ganska många bofasta - ca 75 000 personer. Därtill besöker mer än en miljon turister ön varje år. Galet många gourmetrestauranger och tax free-shopping attraherar horder av kryssningspassagerare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar