lördag 11 juni 2011

Transnistrien

Sovjets sönderfall ledde till en snudd på oöverblickbar mosaik av erkända och och icke erkända stater. Bara det minimala, oansenliga och med europeiska mått utmärglade landet Moldavien bjuder på några riktiga läckerbitar för oss kartälskare.

Vid den allmänna kollapsen runt 1990 blev Moldavien självständigt. Vissa anser anser att Moldaver och Rumäner nästan är samma grej, och att Moldaviska bara är en variant av Rumänska. Moldaver själva hävdar naturligtvis att de etniskt och språkligt är unika.

I landets allra östligaste del flyter floden Dnestr. Några kilometer bortom floden sträcker sig Ukrainas gräns. På denna lilla slingrande landremsa bor en halv miljon människor som gett Moldavien en rejäl huvudvärk. I stora drag kan man säga att de efter självständigheten blev allt mer bekymrade över moldavifierningen i samhället. Landremsan bebos inte av någon enhetlig folkgrupp - en tredjedel av dem är ryssar, en tredjedel ukrainare medan en tredjedel är moldaver - men separatisterna var starka och utropade i september -90 Sovjetrepubliken Transnistrien. Det var bättre förr, resonerade man. Moldavien tände till, mobiliserade och gick till attack. Rysslands armé ingrep på Transnistriens sida. Efter eldupphöret -92 hade de moldaviska myndigeterna tappat allt inflytande i regionen. I praktiken är landet numera en självständig republik, men inget av FN:s medlemsländer har erkänt det.

Sovjetnostalgin är stark i landet; hammaren och skäran finns i både statsvapen och flagga. Moldavien fimpade det kyrilliska alfabetet - det gjorde inte Transnistrien. Dessutom kan man inte ha ett mer ryskt namn än presidenten: Igor Smirnov

Den fotbollsintresserade känner till laget Sheriff Tiraspol, dominant i den moldaviska ligan och som brukar småskrälla i kvalen till de europeiska cuperna. Tiraspol är Transnistriens huvudstad.

En annan, sverigebekant stad i landet är Bender. Kalabaliken i Bender känner du till om du kan din kungahistoria. Karl XII jiddrade nämligen i denna stad i 1700-talets början. Dessa händelser ligger bakom filmkomedin med samma namn från 1983 med Gösta Ekman i huvudrollen, liksom uppsaliensiska Juvenalordens spex En kalabalik i sänder från 2007.

Republikens gränsdragning är vanvettig och rent hypnotisk för en kartofil. Se själv på denna högupplösta karta!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar