måndag 30 januari 2012

Yanggakdo international hotel

Den nordkoreanska regimen invigde 1995 ett 47-våningars 1000-rumshotel: Yanggakdo international hotel. Äntligen fanns ett enormt utrymme på en isolerad ö i Taedongfloden i vilket man kunde ha koll på turister från den mycket suspekta omvärlden! I och med att alla, jo: alla, utländska besökare inhyses här stöter man ideligen på just detta hotell i alla nordkoreaskildringar gjorda av icke-nordkoreaner.

Man kan redan klassificera bygget som mytomspunnet och nog är det höljt i mystik. Kriminalromaner har utspelat sig där. Hissen stannar inte på plan 5. Nordkoreansk arbetskraft hålls borta och bemanningsföretag från enda vännen Kina anlitas.

Gjorde häromdan ett riktigt fynd på youtube. Någon hotellgäst har lyckats slanga ner den 17 minuter långa film som loopas i hotellrummens tv-apparater när den statliga tv-kanalen har sändningsuppehåll. Det rör sig om en kitschig informationsfilm om Yanggakdo. Här har du den!

Tveklöst ett oumbärligt stycke media för den som har minsta intresse för det hermetiskt slutna riket.

söndag 29 januari 2012

Almaty

I dag tvålade Sverige till Finland så det sjöng om det i bandy-vm:s öppningsmatch. Brödrafolket kränktes med 12 baljor mot 0.

Nog om resultat. Låt oss i stället titta närmare på värdstaden Almaty. Från min barndoms sessioner med atlas kommer jag ihåg den som Alma Ata - betydligt mer fantasieggande än dagens namn. Bägge refererar hursomhelst till äpple. Enda gången jag minns att staden tidigare hamnat i globalt mediafokus var väl '97 då Kazakstans fullkomligt oberäknelige president Nazarbajev av dunkla orsaker beslutade att Almaty skulle tas i från huvudstadsskapet till förmån för den långt mindre staden Astana. Den senare har blivit berömd för alla futuristiska skrytbyggen presidenten spenderat miljarder och åter miljarder på.

Vanvettiga härskare är dessvärre ett problem regionen dras med. Det finns otaliga berättelser om ledarna i tex Kalmuckien (rysk delrepublik) och Turkmenistan, och deras vanstyre och personkult.

Hur är det då i Almaty? Den är någon sorts vintersportmetropol, men kritiker befarar att problemen med bedrövliga publiksiffror och undermålig is från fjolårets VM i ryska Kazan skall upprepas.

Vad finns där mer då? Man har ju det magnifika utkiksberget, håll i er nu fonetikvänner, Kök Töbe. På Kök Töbes stigar finns för övrigt en staty rest. Gissa vad den föreställer: a) Presidenten x) Lenin 2) The Beatles.

Rätt svar är 2).

Någonstans känns det logiskt att Borat är just Kazak.

Vore fantastiskt trevligt att nångång få åka dit!

fredag 13 januari 2012

Schweiz kantoner

Schweiz är känt för att hysa två av Europas mycket få äkta enklaver. Längst i söder vid Luganosjöns strand finns samhället Campione d'Italia som är ett Italienskt minimalt territorium, helt omslutet av Schweiz. I norra änden av landet ligger byn Büsingen som tillhör Tyskland.

Inte illa, men vill man skåda enklaver i kubik kan man betrakta kantoneras i landet gränser. Allt från stora till mycket små kantonfragment ligger kringfläkta lite hipp som happ vid gränstrakterna.

Normalt sett tycker jag själv länsenklaver (eller motsvarande) är rätt osexiga. Det som gör en gräns intressant är, bland annat, att en imaginär linje i marken/vattnet kan markera var ett rättsystem övergår i ett annat. Rättsystemen mellan ett lands administrativa delar skiljer sig ofta inte speciellt mycket åt. Schweiz kantoner, däremot, har rejält med självbestämmande - de stiftar till och med sina egna grundlagar. Här spelar gränserna roll.

En karta som får med finliret vid kantongränserna kan vara svår att hitta, men kolla in den här, och bered dig på en stunds enklavkoma!

söndag 8 januari 2012

The Northwest Angle

En snabb blick på en karta över Förenta staterna ger intrycket att den östliga, skogsbeklädda staten Maine är den nordligaste dito. Alaska undantagen, naturligtvis. Detta är en synvilla - den radda stater som spikrakt ligger längs med den 49:e breddgraden, som också utgör gränsen mot Kanada, befinner sig alla nordligare än Maine. Av dessa är det en som på grund av en geografisk anomali vinner titeln som nordligaste stat: Minnesota. Tänk återigen bort Alaska.

Precis innan den horisontella gränsen gör ett oregelbundet östligt dyk ner mot de stora sjöarna tar den ett litet skutt uppåt, genom sjön Lake of the Woods. I denna båge fångas en minimal halvö in, som således blir ett stycke USA-territorium helt avskuret från övriga landet. The Northwest Angle kallas det.

Anomalin uppstod när gränsen mellan USA och Kanada fick modifieras år 1818 efter att man insett att den första gränsen ritats in på en karta som inte stämde med verkligheten.

I och med att läget mellan de bägge länderna är tämligen stabilt har USA på sin sida valt att som immigration- och tullkontor installera en telefonkiosk med videokamera.

Runt 150 personer bor på halvön, som drar till sig många fiskare. Lake of the Woods lär vara en av Nordamerikas bästa fiskesjöar.

Vill du ta en till på stället? Kolla in den här webkameran.

måndag 2 januari 2012

Isla del Perejil

Varför skola mänskor strida?

Hitler ville ha lite lebensraum. Helt koko, men så har erövrare resonerat sen tidernas begynnelse - så särskilt häpnadsväckande är väl inte karlns resonemang?

Men ibland kan man verkligen undra varför mänskor strida. Falklandsöarna tex. Två karga, ohyggligt isolerade öar utanför södra Sydamerika. 3200 invånare och pissdåligt väder. Dessa skulle Argentina prompt "ha tillbaka" av britterna. Resultatet blev ett tio veckor långt krig med drygt 900 stupade och status quo.

2002 höll Europa på att få ett nytt Falklandskrig på halsen. Denna gång var det Marocko som befann sig i samma sits som Argentina, man ville åt en närbelägen (och betydelselös) ö med omtvistad tillhörighet. Ön kallas Leila av araber. Spanjorerna kallar den Isla del Perejil och räknar den som en del av Plazas de soberanía - de små områden på och vid den marockanska kusten som lyder under Spanien. En dag i juli detta år åkte helt oväntat en grupp marockanska soldater ut till ön och hissade landets pentagramprydda röda flagga. Varför? frågade sig världen. Det är inte fråga om någon jätteö, ytan är i runda slängar jämförbar med en fotbollsplan. Den är obebyggd, obebodd, karg och kuperad där den ligger, 200 meter från fastlandet

Marockos svar blev att den faktiskt låg inom landets territorialvatten och att den behövs vid övervakningen av illegala flyktingströmmar.

Spanien, som trots att man tidigare hävdat att ön saknar något som helst strategiskt värde, mobiliserade och skickade dit några stridsfartyg.

Här kunde historien tagit en ny vändning med en ny, ytterst meningslös strid mellan mänskor. Marockanerna fick under alla omständigheter kalla fötter och lämnade bergsknallen. Spanjorerna stationerade under en tid därefter ett antal soldater på densamma. Så småningom försvann även de och idag reser Isla del Perejil sig där som om ingenting hänt.