fredag 13 januari 2012

Schweiz kantoner

Schweiz är känt för att hysa två av Europas mycket få äkta enklaver. Längst i söder vid Luganosjöns strand finns samhället Campione d'Italia som är ett Italienskt minimalt territorium, helt omslutet av Schweiz. I norra änden av landet ligger byn Büsingen som tillhör Tyskland.

Inte illa, men vill man skåda enklaver i kubik kan man betrakta kantoneras i landet gränser. Allt från stora till mycket små kantonfragment ligger kringfläkta lite hipp som happ vid gränstrakterna.

Normalt sett tycker jag själv länsenklaver (eller motsvarande) är rätt osexiga. Det som gör en gräns intressant är, bland annat, att en imaginär linje i marken/vattnet kan markera var ett rättsystem övergår i ett annat. Rättsystemen mellan ett lands administrativa delar skiljer sig ofta inte speciellt mycket åt. Schweiz kantoner, däremot, har rejält med självbestämmande - de stiftar till och med sina egna grundlagar. Här spelar gränserna roll.

En karta som får med finliret vid kantongränserna kan vara svår att hitta, men kolla in den här, och bered dig på en stunds enklavkoma!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar