söndag 29 januari 2012

Almaty

I dag tvålade Sverige till Finland så det sjöng om det i bandy-vm:s öppningsmatch. Brödrafolket kränktes med 12 baljor mot 0.

Nog om resultat. Låt oss i stället titta närmare på värdstaden Almaty. Från min barndoms sessioner med atlas kommer jag ihåg den som Alma Ata - betydligt mer fantasieggande än dagens namn. Bägge refererar hursomhelst till äpple. Enda gången jag minns att staden tidigare hamnat i globalt mediafokus var väl '97 då Kazakstans fullkomligt oberäknelige president Nazarbajev av dunkla orsaker beslutade att Almaty skulle tas i från huvudstadsskapet till förmån för den långt mindre staden Astana. Den senare har blivit berömd för alla futuristiska skrytbyggen presidenten spenderat miljarder och åter miljarder på.

Vanvettiga härskare är dessvärre ett problem regionen dras med. Det finns otaliga berättelser om ledarna i tex Kalmuckien (rysk delrepublik) och Turkmenistan, och deras vanstyre och personkult.

Hur är det då i Almaty? Den är någon sorts vintersportmetropol, men kritiker befarar att problemen med bedrövliga publiksiffror och undermålig is från fjolårets VM i ryska Kazan skall upprepas.

Vad finns där mer då? Man har ju det magnifika utkiksberget, håll i er nu fonetikvänner, Kök Töbe. På Kök Töbes stigar finns för övrigt en staty rest. Gissa vad den föreställer: a) Presidenten x) Lenin 2) The Beatles.

Rätt svar är 2).

Någonstans känns det logiskt att Borat är just Kazak.

Vore fantastiskt trevligt att nångång få åka dit!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar