söndag 8 januari 2012

The Northwest Angle

En snabb blick på en karta över Förenta staterna ger intrycket att den östliga, skogsbeklädda staten Maine är den nordligaste dito. Alaska undantagen, naturligtvis. Detta är en synvilla - den radda stater som spikrakt ligger längs med den 49:e breddgraden, som också utgör gränsen mot Kanada, befinner sig alla nordligare än Maine. Av dessa är det en som på grund av en geografisk anomali vinner titeln som nordligaste stat: Minnesota. Tänk återigen bort Alaska.

Precis innan den horisontella gränsen gör ett oregelbundet östligt dyk ner mot de stora sjöarna tar den ett litet skutt uppåt, genom sjön Lake of the Woods. I denna båge fångas en minimal halvö in, som således blir ett stycke USA-territorium helt avskuret från övriga landet. The Northwest Angle kallas det.

Anomalin uppstod när gränsen mellan USA och Kanada fick modifieras år 1818 efter att man insett att den första gränsen ritats in på en karta som inte stämde med verkligheten.

I och med att läget mellan de bägge länderna är tämligen stabilt har USA på sin sida valt att som immigration- och tullkontor installera en telefonkiosk med videokamera.

Runt 150 personer bor på halvön, som drar till sig många fiskare. Lake of the Woods lär vara en av Nordamerikas bästa fiskesjöar.

Vill du ta en till på stället? Kolla in den här webkameran.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar