måndag 2 januari 2012

Isla del Perejil

Varför skola mänskor strida?

Hitler ville ha lite lebensraum. Helt koko, men så har erövrare resonerat sen tidernas begynnelse - så särskilt häpnadsväckande är väl inte karlns resonemang?

Men ibland kan man verkligen undra varför mänskor strida. Falklandsöarna tex. Två karga, ohyggligt isolerade öar utanför södra Sydamerika. 3200 invånare och pissdåligt väder. Dessa skulle Argentina prompt "ha tillbaka" av britterna. Resultatet blev ett tio veckor långt krig med drygt 900 stupade och status quo.

2002 höll Europa på att få ett nytt Falklandskrig på halsen. Denna gång var det Marocko som befann sig i samma sits som Argentina, man ville åt en närbelägen (och betydelselös) ö med omtvistad tillhörighet. Ön kallas Leila av araber. Spanjorerna kallar den Isla del Perejil och räknar den som en del av Plazas de soberanía - de små områden på och vid den marockanska kusten som lyder under Spanien. En dag i juli detta år åkte helt oväntat en grupp marockanska soldater ut till ön och hissade landets pentagramprydda röda flagga. Varför? frågade sig världen. Det är inte fråga om någon jätteö, ytan är i runda slängar jämförbar med en fotbollsplan. Den är obebyggd, obebodd, karg och kuperad där den ligger, 200 meter från fastlandet

Marockos svar blev att den faktiskt låg inom landets territorialvatten och att den behövs vid övervakningen av illegala flyktingströmmar.

Spanien, som trots att man tidigare hävdat att ön saknar något som helst strategiskt värde, mobiliserade och skickade dit några stridsfartyg.

Här kunde historien tagit en ny vändning med en ny, ytterst meningslös strid mellan mänskor. Marockanerna fick under alla omständigheter kalla fötter och lämnade bergsknallen. Spanjorerna stationerade under en tid därefter ett antal soldater på densamma. Så småningom försvann även de och idag reser Isla del Perejil sig där som om ingenting hänt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar