fredag 24 februari 2012

Erik Rödes Land

Att ett nordiskt land för åttio år sedan ockuperade ett annat nordisk land är föga känt. Men så var det - Norge genomförde i mellankrigstid en regelrätt ockupation av ett stycke danskt territorium under en period.

Bakgrunden var följande: på grönländska västkusten har sedan urminnes tider funnis bebyggelse - inuiter och vikingar har avlöst varandra. Sedan 1700-talet kan man dock säga att västkusten varit en dansk koloni. Östkusten, däremot, är djävulskt ogästvänlig och förblev något sorts ingenmansland. Till 1921, då Danmark deklarerade att man tog över hela skiten.

Før faen! utbrast då Norge, som sedan länge bedrivit jakt, fiske och diverse vetenskaplig verksamhet på östra sidan. Norrmännen kom dessutom dragandes med att vikingarna som för sekler sedan bott på Grönland var av norsk härkomst (isländsk menar andra).

Nåväl, det hela ledde till en konflikt som tio år senare, den 28 juni 1931, mynnade ut i att Norge smällde upp några hyddor i Myggbukten och deklarerarde att området mellan Karlsbergsfjorden och Besselfjorden var ockuperat. Erik Rödes Land kallade man det. Vidkun Quisling, då norsk försvarsminister, upplyste att norska marinen stod i startgroparna med laddade kanoner. Som sysselman skickade man dit Helge Ingstad (mannen som trettio år senare hittade gamla vikingaboningar på Newfoundland).

Nu tog det hus i helvete! Danskarna slog näven i bordet och vrålade no blir det... domstol!

Internationella domstolen i Haag dömde till Danmarks favör och den 5 april 1933 tog norrmännen sitt pick och pack och åkte hem.

Heder till våra grannar som löste det hela utan kulor och krut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar