tisdag 21 februari 2012

Nummerstationer

Har du en helt vanlig radioapparat och beger dig ut på i ytterkanterna på kortvågsbandet kan du höra något mystiskt. På frekvenser som saknar sändningstillstånd sänder oidentifierbara stationer något som ter sig som nonsens. Det vanligaste är en signaturmelodi - vanligen någon känd folksång i fånig instrumental tappning. Därefter följer en lång harang siffror upplästa, ofta i grupper om fem, av en syntetisk kvinnoröst. Olika språk, förekommer.

Hittills har ingen gett sig tillkänna, trots att radioentusiaster försökt spåra upphovsmännen. Teorier har framlagts om att det kan röra sig om en gigantiskt konstinstallation. Vissa tror att det är meddelanden från yttre rymden. I och med att fenomenen upp dök upp i större skala i samband med kalla kriget tror emellertid de flesta att det rör sig om skapelser av olika länders underrättelsetjänster. Vissa stationer har verkat i decennier, vilket få privatpersoner skulle kunna iscensätta. Siffrorna antas vara kommandon i kodform till agenter på fältet. Nycklarna till koderna känner bara agenten och underrättelsetjänsten till. Saknas nycklarna är de matematiskt omöjliga att knäcka och kan därför ligga öppna i etern. Dessutom kan en hemlig agent släpa runt på en radio utan att väcka onödig uppmärksamhet. Ibland används morse eller andra ljudkoder.

Ytterligare en indikation för att spioner är inblandade är att en av få nummerstationer, så kallas de, som har identifierats är placerad i den brittiska enklaven AkrotiriCypern. Enklaven är ett tillhåll för Royal Air Force och MI6 antas sköta nummerutsändningen. Då stationens signaturmelodi är The Lincolnshire Poacher, kallades den just så. Eller kallades - sändningarna upphörde abrupt för ett par år sedan.

En uppsjö exempel på hur det kan låta på nummerstationer hittar du här. Vill du hellre spisa nummer på cd så kan du köpa boxen The Conet Project med stationsprover som Irdial Discs gav ut 1997 - den finns även gratis på Soundcloud.

En utmärkt introduktion till fenomenet är detta BBC-radioprogram.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar