lördag 3 mars 2012

North Korean Labor Camps (dokumentär, 2011)

Jag har sagt det förr och jag säger det igen. Vice.com gör världens kanske mest intressanta resereportage. När Vices konstant fulle/bakfulle Shane Smith för ett par år sedan reste till Nordkorea med en kameraman skapade han i mina ögon ett stycke resejournalistisk historia. Klimax var när han under den av guiderna ordnade karaokekvällen i karaokeskivlådan lyckas hitta en platta egentligen framtagen för den sydkoreanska marknaden. En dyngrak Smith ser till att den för nordkoreaner fullständigt okända Anarchy in the UK sätts på. Han greppar micken och sjunger den som Johnny Rotten en gång gjorde, i kubik. Minerna i de nordkoreanska värdarnas ansikten har för alltid etsats sig fast på mina näthinnor.

Smith var besviken efter sitt besök. Han hade, liksom alla andra utlänningar på besök i den absurda diktaturen, inte fått möjlighet att snacka med en enda ordinär nordkorean.

Senare gjorde emellertid viceredaktionen en upptäckt. För att dra in deg till statskassan skickar regimen gästarbetare till skogsaverkning i Sibirien. Dessa arbetsläger är precis lika hermetiskt slutna som själva moderlandet. Propagandamaskineriet och kimkulten går på högvarv även här.

Shane Smith bestämde sig för att åka dit med förhoppningen om att det på något sätt borde gå att få en pratstund med någon nordkorean, som är helt opåverkad av världen utanför. Han tog en kameraman och hoppade på transsibiriska järnvägen tillsammans med två tolkar, en för ryska och en för koreanska. Denna tågresa, mellanlandningarna i isolerade, sibiriska hålor och ankomsten till ödemarken och de nordkoreanska mikroenklaverna är ytterligare ett mästerverk signerat Vice.

Här har du den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar