onsdag 14 mars 2012

Språkens historia (bok, 2010)

Tore Janson är förutom författare även professor emeritus i latin och afrikanska språk. '97 kom första upplagan av hans bok Språken och  historien, som hittade läsare över  hela världen. I förfjol gav Janson ut verket med ny titel, efter att ha redigerat det från grunden.

Språkens historia beskriver språkens utveckling ända från våra ludna förfäders grymtanden till i dag. Dessutom försöker han sig på förutsägelser om hur språkbilden på planeten ter sig om såväl hundratals samt tusentals år framåt i tiden.

Jag kallar mig själv någorlunda språkintresserad, och kände till de välbekanta passagerna i språkens utveckling. Men Janson bombarderar en med ny, häpnadsväckande information, sida upp och sida ner, och jag suger med stor njutning in allt.

Vi får bla lära oss om drivkrafterna bakom språkdöd, hur språk föds, principerna för de stora språkens skriftsymboler samt att man i det som i dag är Sverige ända till medeltiden kallade sitt språk för danska.

Personligen har jag alltid undrat varför latin biter sig kvar så länge i världen i olika sammanhang, trots att det var otroligt länge sedan någon använde det som modersmål. Jodå, professorn serverar en rejäl slev latin.

Janson kommer nog inte bli ihågkommen som en stor stilist, men Språkens historia lär få en given plats i allmänbildningens historia.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar