söndag 15 maj 2011

Chagossierna - Att sno en nation

Chagosarkipelagen utgörs av ett sextiotal öar mitt ute i Indiska oceanen, 50 mil söder om Maldiverna. Arkipelagen upptäcktes på 1500-talet, exakt när och av vem är inte riktigt utrett. Herraväldet över öarna var länge franskt, så småningom blev det brittiskt.

På öarna anlades bland annat kokosnötplantager, vilka krävde slavar. Slavarna hämtades från olika länder vid Indiska oceanen. Slaveriet avskaffades vad det led, men befolkningen blev klar och öarna hade på 1900-talet knappt ett par tusen invånare som bott där i många generationer. Chagossierna, som de bla kallas, levde ett gott liv på sina paradisöar.

Runt 1970 förändrades deras liv dramatiskt. Regeringen i London beslutade att de skulle bort. Av någon anledning skulle öarna evakueras. Chagossierna förstod ingenting och kunde naturligtvis inte tänka sig att lämna sitt fädernesland. London hävdade att de bara var kontraktsarbetare och att de verkligen inte hörde hemma på Chagos. Med hot och fula metoder (bla utrotades alla hundar på öarna - som öborna höll mycket av) fick staten tillslut ombord alla invånare på ett fartyg. Diasporan dumpades i Port Louis hamn, i Mauritius som just blivit självständigt från just Storbritannien. Allt skedde mycket diskret. I Port Louis slums värsta ruckel, där inte ens de eländigaste Mauritierna kunde tänka sig att bo, inkvarterades Chagossierna. Många dog på kort tid av misär och, som de själva sa, sorg. Där bor de än i dag.

Varför kördes de bort? Britternas bästisar USA hade då det begav sig blivit oroliga för att Sovjet fick allt större militärt inflytande i Asien. På Diego Garcia, den största ön i arkipelagen och där de flesta bodde, byggdes strax efter avakueringen Camp Justice - USA:s största militärbas utanför amerikansk mark. Nu var man hyfsat nära sydasien.

Chagossierna har i skymundan ständigt fört en kamp för att få återvända. De lyckas gång på gång komma en bra bit på vägen genom alla juridiska instanser, men London fixar och trixar så att det ständigt blir avslag. Detta har bland annat belysts i John Pilgers prisbelönta dokumentär Stealing a nation.

Britternas senaste drag är att göra arkipelagen till ett naturreservat. Inte för att hindra Chagossierna från att återvända, bedyrade man. Man vill bara värna om biologin i området (hur nu detta är förenligt med att låta USA ha en av världens största militärbaser i detsamma).

Wikileaks drog emellertid ner brallorna på London genom att publicera interna dokument som visade att man faktiskt ville hålla kvar diasporan i Mauritius genom naturskydd.

Chagossierna kämpar på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar