onsdag 18 maj 2011

Öar, del 2: Rockall

Nordatlanten har sina fascinerande, karga öar. Här hittar vi bla Grönland, Island , Färöarna, Shetlandsöarna, Orkney och Hebriderna. De känner du sannolikt till. Rockall, däremot är en ö som undgått de flestas uppmärksamhet. Ön ser inte mycket ut för världen: det är en brant klippa, runt 25 meter i alla dimensioner och täckt av fågelskit. Sådana hittar man i tusental, men Rockall skiljer sig markant från alla andra menlösa klippor. Den ligger nämligen 30 mil från närmsta skotska ö (Soay, som i sin tur ligger en bra bit från skotska fastlandet).

Fullständigt isolerad ute i oceanen sticker den upp, som fenan på ett gigantiskt havsvidunder. Havsbotten på vilken den står antas hysa olja, så både Storbritannien, Island, Irland och Danmark (i skepnad av Färöarna) gör anspråk på området runt Rockall.

Själva bumlingen brydde sig ingen om förrän 1955. Storbritannien skulle då testa en ny typ av missiler de fått av USA. De skulle fyras av rakt ut över Atlanten. Britterna blev lite nojiga över att ryssarna skulle smälla upp spionutrustning på Rockall, så den 18:e september genomförde de sin senaste territoriella expansion. Fyra personer från marinen klättrade upp på Rockalls topp, hissade Union Jack, borrade fast en mässingsbricka och en av dem ylade: "In the name of her Majesty Queen Elizabeth the Second, I hereby take possession of this island of Rockall".

Svaret från de andra länderna som hade intressen i området blev "ta klippåbäket om det är så jävla viktigt, men havsbotten behöver vi snacka om!"

Någon exploatering har ännu inte ägt rum. Greenpeace genomförde 1997 en aktion mot oljeborrning i området. Under 48 dagar bodde aktivister i skift i en kapsel placerad på klippan.

Rockall har en oerhört diger historia för att vara en stor sten. Läs gärna mer på denna sajt, skriven av en Rockallbesatt tjeck. Kolla även in denna video, där vi får se en britt bestiga ön (han övernattade även där under 40 nätter).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar