onsdag 25 maj 2011

To Mr Cheng (Bok, 2008)

I To Mr Cheng utvecklar konstnären och författaren Eric Ericson konceptet han gav upphov till i böckerna Brev Till Samhället och Brev till Utlandet.

Syftet med böckerna är att skapa panik. I de två senare publiceras inscannad brevkorrespondens Ericson haft med myndigheter, företag och andra institutioner (i Sverige respektive utlandet). Ett representativt exempel på vad Ericson kan skriva till adressaterna är att han upplyser om att han kommer att dyka upp på deras kontor vid en given tidpunkt med ett par hundra smådjur i sällskap. Möjlighet att tacka nej erbjuds inte.

Böckerna är riktiga fullträffar: nyskapande och sanslöst roliga.

I denna bok är det olika länders postleverantörer och ett postkontor i Berlin som blir offer för Ericsons bus. Kontoret självt verkar enligt förordet ha tagit det hela rätt bra. Svenska Posten har däremot blivit rätt snea.

Ericson skickar diverse förmål från olika platser i världen utan förpackning och emballage. Mottagare är en viss (fiktiv) Mr Cheng, som har att hämta ut förändelserna på postkontoret i Berlin. Adress och frimärken hamnar direkt på föremålets yta. Precis vad som helst skickas i väg. Det jag personligen fnissade mest åt var en McDonalds-ostburgare, en limpa, en microvågsrätt (oidentifierbar) och en flaska Ramlösa. I boken visas fotografier av förmålen, utan någon som helst text.

Du hittar säkert ditt eget favoritföremål.

Rekommenderas!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar